Vízilabda olimpiai bajnoknők arról, hogy a sport hogyan gyakorol hatást a nők számára: ez egy igazi család!

Az amerikai női vízilabda válogatott tagjai, Ashleigh Johnson és Maggie Steffens megosztották az amerikai People magazinnal, miért gondolják úgy, hogy a női vízilabda “csodálatos hely” a különböző hátterű és származású nők számára.

Ashleigh Johnson és Maggie Steffens, az Egyesült Államok olimpiai női vízilabdacsapatának két oszlopos tagja büszke arra, hogy sokszínű és befogadó sportágban játszanak.

Johnson és Steffens, akik sorozatban az amerikai csapat harmadik aranyérméért készülnek harcba szállni a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói nyári olimpián, meséltek a People-nek a csapatukat összekötő kapocsról, és arról, hogy a vízilabda miért válhat menedékké a legkülönbözőbb háttérrel rendelkező lányok és nők számára.

“Ez az egyik legmegerősítőbb és legbátorítóbb hely a nők számára” – mondja a 26 éves Johnson, az amerikai csapat kapusa, aki az első fekete nő, aki bekerült az amerikai olimpiai vízilabda-válogatottba. “Ha csak a csapatunkat veszem. Vagy a különböző testalkatunkat. Vagy a magabiztosságunkat. Gondolok azokra viselkedésekre és tulajdonságokra, amelyekben annyira különbözünk egymástól, és hogy így is mindannyian milyen erősek és egyediek vagyunk. És hogy ebben a környezetben megtanuljuk tisztelni és megünnepelni mindenki erősségét. Megtanulunk ünnepelni és közben felismerni gyengeségeinket is, és bízunk abban, hogy a társunk kiegészíti azt, ahol tudja, vagy megtanuljuk a társunktól jobban csinálni.”

“Ez egy élmény, hogy a sport által váltam nővé, a sportnak köszönhetően folyamatosan fejlődött és alakult a társaimmal való kapcsolatom, a testemről és az elmémről alkotott képem, a világhoz való hozzáállásom és viszonyulásom”- teszi hozzá Johnson. “És nem érzem úgy, hogy bármi akadályozott volna abban, hogy kiteljesedjek női mivoltomban, identitásomban. Ráadásul úgy érzem, még most is tudok javulni, erősödni. És ez ennek a környezetnek köszönhető, ez azoknak a nőknek, akikkel körül vagyok véve. Igazi kincs, nem gyakran találni ehhez fogható környezetet!”

Steffens, aki az olimpiai vízilabda-történelemben minden idők góllövőlistájának második helyén áll 38 góljával, csak ismételni tudja csapattársainak szavait szeretett sportágukról. “A vízilabda a családról szól” – mondja.

“A vízilabda a közösségről szól. Nincs túl sok olyan sportág, ahol ez lenne a legfontosabb érték” – magyarázza Steffens, aki 27 éves. “Akárki kipróbálja ezt a sportot, csatlakozni fog ehhez a családhoz, ehhez a közösséghez, és azonnal érezni fogja ezt. Ez az első dolog, ami eszembe jut minden barátomról, csodálatos csapattársamról, minden edzőmről, akik megmutatták nekem, hogyan váljak erős, független nővé, és hogyan fedezhetem fel önmagam.”

Johnson és Steffens, akik együtt nyertek a 2016. évi riói nyári olimpián aranyérmet (Steffens a 2012-es londoni Játékok aranyérmes csapatában is szerepelt) úgy vélik, hogy minden nő számára, aki sportolni akar, a vízilabda az egyik legjobb választás.
“Ha van benned versenyszellem és valami újat akarsz kipróbálni, ez egy csodálatos hely, ahol keményen játszhatsz, erősen játszhatsz, gyorsan játszhatsz, megmérethetsz, de ami a legfontosabb, hogy nagyon jól érezheted magad” – mondja Johnson. “És mindezt olyan emberekkel teszed, akiket megszeretsz, közösséggé és családdá válnak számodra.”

Bár a vízilabdának “még mindig van hová fejlődnie” az etnikai sokféleséggel és a befogadással kapcsolatban – de, ahogy Steffens megfogalmazta – a sportolók úgy vélik, hogy ez a sport egy kitűnő példa arra, amelyet mindenféle testalkattal bárki gyakorolhat.

“Különösen a lányok esetében a testkép egy valós probléma. Nagyon nehéz kérdés” – mondja Steffens. “És ez nem jelenti azt, hogy nálunk nincs ilyen, ebben a sportban is, mint mindenhol, létezik. De itt bárki lehetsz. Bárhogyan is nézhetsz ki, akkor is benne lehetsz ebben az olimpiai csapatban. Eljuthatsz egy egyetemi ösztöndíjig, különösen vízilabdában. És azt hiszem, ezt nagyon fontos hangsúlyozni. “

“Tehát ez egyfajta ajándék, amelyet fiatal lányoknak adhatunk: próbálja ki ezt a sportot, és vegye észre, hogy nem kell különleges képességekkel rendelkezni a sportoláshoz” – teszi hozzá. “Nem kell különleges tulajdonságokkal rendelkezni, hogy a legjobb legyél. Önmagad lehetsz. Kiteljesedhetsz Önmagadban.”

Johnson általánosságban elmondta, izgatottan várja, hogy milyen változások fognak bekövetkezni a női sportban és azok folyamatos teljesítményében. “Mi itt vagyunk és erősek vagyunk, hangosak vagyunk és együtt vagyunk” – mondja.

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható: https://people.com/sports/tokyo-olympics-2021-water-polo-ashleigh-johnson-maggie-steffens-empowering-women/

Szeretnénk az amerikai lányokéhoz hasonló mentalitást átadni a nálunk sportoló fiatal lányoknak, melynek fő üzenete a közösség értékének és önmagunk elfogadásának fontossága.

Forrás és fotók: people.com

További hírek